Elképesztő versenyévad volt 2021

A 2021-es versenyévadban a tavalyi évhez hasonlóan főként a budapesti Kincsem Parkban versenyeztünk és 9 alkalommal állhatunk a dobogóra. Ellátogattunk a másik hazai versenypályára, Isaszegre is, agaraink ott sem vallottak szégyent.

Számunkra idén a két legsikeresebb, nagy verseny mégis az FCI Európa-bajnokság és a CGRC European Derby volt. Nem titok, hogy a legrangosabbnak a nagy létszámú versenyeket tartjuk, függetlenül az elnevezésüktől – vagyis legyen bármilyen szépen hangzó cím, ami egy versenyen elnyerhető, ha mindössze 3-4, közepes képességű agár vesz rajta részt, az a cím nekünk nem jelent olyan sokat, mint egy több tucatnyi, jó képességű agár között elért jó helyezés vagy elsőség. Többre becsüljük már magát a döntőbe kerülést is egy komoly létszámú versenyen, mint a győzelmet egy kisebb presztizsűn.


2021 FCI Európa-bajnoka angol agár kanok között: Cserihegyi TAMO Carter, tulajdonosa Proksa Antal.

Az FCI EB-t a németországi Münster versenypályáján tartották szeptember elején több, mint 40 angol agár részvételével, melyek nemenként külön versenyeztek. Ez jellemzően a legnemzetközibb, legelismertebb pályaverseny Európában – FCI versenyek között egészen biztosan. Két, általunk tenyésztett agár indult a legrangosabb FCI pályaversenyen és mindeketten bejutottak a döntőbe: Cserihegyi TAMO Carter (tul. Proksa Antal) megtörte az “átkot” és 2008 után végre ismét magyar tulajdonú angol agár állhatott a dobogó legfelső fokára egy FCI-Bajnokságon, Cserihegyi TAMO Frater (tul. Fung Róbert) pedig a negyedik helyez szerezte meg a döntőben.


2021 CGRC European Derby győztese: Cserihegyi TAMO Frater, tulajdonosa Fung Róbert.

A CGRC European Derby kétnapos verseny, melyet Isaszegen rendez a CRF. A nevezők közül a szervezők által legjobbnak ítélt 18 agár futhat az első napon tartott előfutamokban, ahonnan az első két helyezett jut be a második napon lebonyolított döntőbe. Carter a Consolation döntőjét, míg Frater a “fő” döntőt nyerte, vagyis testvériesen megosztoztak a két rangos verseny, az FCI EB és a CGRC ED első helyei között. (Rambó ugyanitt a Final 4. helyén végzett.) Hihetetlen büszkeség ez egy tenyésztő számára, pláne, ha mindössze a második alomból máris ilyen sikeres agarak kerülnek ki, melyek nemzetközi mezőnyben, többségében ír import versenyzők ellenében is megállják a helyüket. (Csak zárójelben: már az első alomból is FCI EB döntőbe kvalifikálta magát “Penge” 2019-ben – ahol kora és edzettségi állapota miatt már nem mertük elindítani, vagyis a Cserihegyi angol agarak eddigi FCI EB-mérlege: 3 induló, 3 döntős, 1 győzelem!) Köszönöm az elszánt gazdiknak, hogy lelkiismeretesen készítik az agaraikat és nem félnek megmutatni őket Európa-szerte! 🙂

Meg kell még említeni, hogy a Kincsem Parkban is volt egy Európa Derby elnevezésű, szintén kétfordulós megmérettetés. Saját tulajdonú agarunk, TAMO Bolt ennek az Európa Derby-nek az előfutamában debütált, és élete legelső versenyén szó szerint orrhosszal maradt le a győzelemről és az ezzel járó döntőbe kerülésről (itt a futamgyőztesek kvalifikálták magukat a döntőbe valamint a leggyorsabb időt futó második helyezett, lévén 5 előfutamot indítottak a szervezők), a Consolation futamban viszont gyönyörű futással győzni tudott. Bolt mérlege összességében a szezonban: 6 start, 3 győzelem – Racsek Karcsi tréneri munkájának gyümölcse.


2021 Kincsem Park European Derby Consolation győztese: Cserihegyi TAMO Bolt.

Albumok:
Kincsem Park
más pályák (Isaszeg, Münster)

Carter és Frater legnagyobb sikerei 2021-ben:

Cserihegyi TAMO Carter
többek között:
FCI Európa-bajnok 2021 (Münster, Germany)
CGRC European Derby Consolation győztes (Isaszeg, Hungary)
Tul.: Proksa Antal

Cserihegyi TAMO Frater
többek között:
CGRC European Derby győztes 2021 (Isaszeg, Hungary)
CGRC European Derby Revenge winner (Isaszeg, Hungary)
FCI Európa-bajnokság 4. helyezett (Münster, Germany)
Tul.: Fung Róbert

Saját tulajdonú vagy tréningezésű agaraink sikerei 2021-ben:

Cserihegyi Another Little Help from my Friends:
Derby Day Sprint Invitation

Cserihegyi TAMO Blake (tul.: dr. Komáromi Viktória):
Decemberi Trófea S1
CGRC European Derby Plate Semi winner, Final 3. (Isaszeg)
Speed Star Invitation runner up (Isaszeg)

Cserihegyi TAMO Bolt:
Szeptemberi Trófea A0
Europa Derby Consolation
Decemberi Trófea A1

Hasskona Odile:
Szuka Díj A1

Pennys Slibhin (tul.: Sandel Chimoaica):
Augusztusi Díj S2
Szeptemberi Trófea A1
WGO Bajnokság A1
CGRC Eurpean Derby Final 4. (Isaszeg)
Speed Star Invitation Winner (Isaszeg)